Valpen hentes hjem - den første tiden

Å hente valpen hjem er et stort øyeblikk. Man har gledet seg lenge og skal endelig få lov til å bli kjent med det nye familiemedlemmet. Valpetiden er fin tid, samtidig som det er mye som skal tenkes på og læres, både for valpen og de nye eierne.

 

Valpen hentes hjem

Mange reiser langt for å hente hjem sin lille lundehundvalp. Dette innbærer ofte både fly og lange kjøreturer. En lundehundvalp er liten og kan reise inne i flycabinen sammen med deg. Det er vanlig å benytte en såkalt "Sherpa-bag", som er godkjent for flyreise. Ofte har oppdretter en slik bag å låne ut. I bagen får valpen med seg en pledd som lukter godt av mor og de andre valpene, slik at den lettere kan finne roen.

På reisen må valpen ha med seg mat og drikke. Maten sørger oppdretteren for, slik at valpen får et for den er kjent med og man unngår magetrøbbel. Dette foret er det også greit å gi den første tiden hjemme, før eventuelt gradvis overgang til annet for.

Oppdretteren sender ofte også med et lite halsbånd/sele, leiebånd, leke og matskåler. Du har derfor det meste du trenger for reisen.

 

Endelig hjemme!

Så er valpen endelig kommet til sitt nye hjem. Det er naturligvis mange som vil hilse på og mye som skal oppleves. Husk å gi valpen tid til å bli kjent med huset og de nærmeste omgivelsene. Kanskje kan besøk vente de første dagene.

Huset må valpesikres, slik at alle steder valpen kan falle eller skade seg er sperret av, og farlige gjenstander fjernet. En lundehundvalp er bitteliten og kan utsette seg selv for mange farer. Pass på at den ikke hopper ned fra sofa, seng eller et fang. 

 

Sosialisering

I tiden valpen hentes hjem har den størst vindu i forhold til sosialisering. Den skal i denne perioden (og hele valpe- og unghundtiden) treffe ulike mennesker (voksne, barn, eldre, funksjonshemmede m.fl.), treffe andre hunder (og andre dyr) og utsettes for ulike miljøer (bil, bygninger, by, båt, sykler m.m.).

Det er viktig å skape gode opplevelser og erfaringer for valpen. La den ta ting i sitt eget tempo og belønn/forsterk når den gjør riktig. Lek med andre hunder må være på dens premisser. En liten lundehundvalp kan fort bli skadet i voldsom lek med en annen hund av større rase. 

Alle med valp anbefales å gå valpekurs. Det vil være en god invistering i valpens utvikling og oppdragelse. 

 

Ro-trening

Å trene på å være rolig er noe av det viktigste og kanskje vanskeligste for en valp. For mye aktivitet og inntrykk kan gjøre valpen overstimulert og hyperaktiv. En urolig valp har sjelden fått for lite aktivitet, heller for mye. 

Noen bruker bur for at valpen skal falle til ro. Et lite bånd kan gjøre samme nytten og er lettere å ha med på besøk og andre steder. Sett valpen fast i nærheten av deg, når du ønsker at den skal være rolig. Gi den gjerne noe å tygge/bite på, det har ofte en dempende/beroligende effekt (lek har motsatt effekt). Overse alle protester og fantestreker og belønn når den er rolig.

 

Tur og innkalling 

Valper skal ikke gå lange turer, da skjelettet og muskulatur ikke er ferdig utviklet. Tur for en valp kan være tur i skogen, der den får gå løs og utforske, eller å sitte i byen og observere livet der.

Valper vil oftest være nær sin eier og det må vi utnytte i trening på innkalling/det å komme når den blir ropt på. Den bør få gå mest mulig løs, eventuelt med en lett langline. Ros og belønn hver gang den frivillig tar kontakt og kommer til deg. Etterhvert kan du legge på en kommando eller navnet. Legg til rette for at valpen lykkes og ikke gjør det for vanskelig i starten. Når du er trygg på at valpen kommer når du roper, kan du begynne å kalle den inn når den er på tur vekk fra deg eller er opptatt med noe annet. Når den kommer må det være julaften og bursdag på en gang. Det skal alltid lønne seg for valpen/hunden å komme når den blir ropt på.

Ser du at valpen stikker en annen vei og ikke reagerer på innkallingen, skal du ikke springe etter den, men raskt snu og løpe vekk, mens du roper på den og gjør deg morsom og spennende. I så og si alle tilfeller vil valpen snu og komme etter deg. Løper du etter valpen, fortsetter den fremover og har lært at du følger etter den og ikke omvendt.

Når valpen er blitt litt større kan du gjemme deg bak en stein eller et tre når den ikke følger med deg eller ikke kommer på innkalling. Følg hele tiden med at du vet hvor valpen er. Du vil se at den raskt, ofte med litt panikk forsøker å finne deg. Dette er med på å forsterke at den følger med på deg og ikke går for langt unna - du kan jo plutselig forsvinne! På tur er det lurt å ikke rope på valpen/unghunden når du endrer retning, la heller den følge med på hvor du går, og belønn når den kommer etter deg.

 

Vaksinering og ormekur

Som oftest er ikke valper vaksinert ved levering, og skal ha sin første vaksine ved 12 uker. Det er viktig at den ikke treffer uvaksinerte hunder eller utsettes for store hundemiljø, før den er vaksinert. Den kan gjerne observere andre hunder på avstand, men skal ikke inngå i lek eller annen nærkontakt.

Valpen har fått flere ormekurer hos oppdretter og skal også behandles hos nye eier. 

Følg veterinæren sine anbefalinger i forhold til vaksninering og behandling mot innvolsorm. 

 

Rensligshetstrening

Se renslighetstrening

 

Foring

Se foring

 

Daglig stell

Se daglig stell