Daglig stell av lundehunden

Alternativ tannpuss?

Pelsstell

Lundehunden krever lite eller ingen pelsstell. Våre hunder bades dersom de har rullet seg i regelrett dritt og i forbindelse med røyting. Vi bruker shampooen "Virabac Epi-Soothe eller "Virabac Etilac". Disse shampooene har en beroligende og lindrende effekt på huden. 

Ved røyting børster vi med "Furminator"-børste, som er meget effektiv.

 

 

Pelsen på en lundehund er tykk og god, med varmende underull og dekkhår som beskytter mot regn og vind. Vi bruker sjelden dekken på hundene. Unntaket er dersom de er totalt nedrøytet midtvinters. Da kan de ha på dekken når de venter i bilen o.l, men det er sjelden og aldri behov for det når de er i bevegelse. Et dekken gjør ofte hunden mer passiv og vi tenker det er bedre de er aktive for å holde varmen. Mye bruk av dekken vil også gjøre pelskvaliteten dårligere, da hunden ikke trenger å legge pels for å holde varmen. Dekkenet trykker i tillegg pelsen flat, slik at luft ikke kommer til og varmeisoleringen blir dårligere.

 

Klør og poter

Klørne til en lundehund krever litt ekstra oppmerksomhet, særlig ekstraklørne, som ikke slites like lett som de andre klørne. Om disse ikke klippes godt nok, vil de kunne vokse i ring og inn i tredeputen. Man ser også at tredeputene på ekstratærne kan bli tørre og få alskens "utvekster". Dette skjer fordi disse tredeputene (og klørne) ikke er i kontakt med underlaget når hunden går, og derfor ikke slites naturlig.

Vi har flere ulike klotenger og bruker også vanlig negleklipper (for mennesker) på de vanskeligste klørne. Vi klipper klør ca hver 14. dag og da sier det seg selv at hunden må godta dette. Trening fra hunden er valp er nødvendig. Det er altfor mange lundehunder (og andre hunder) som må til veterinæren for å klippe klør og dopes ned. Det er en stor belastning både for hunden og eieren, og derfor ser man ofte lundehunder med veldig lange klør, noe som er unødvendig og ubehagelig for hunden. Hører man klørne mot gulvet når hunden går, er de oftest for lange! Klørne skal klippes helt inn til nerven. På lundehunden er klørne hvite, med enkelte svarte klør. Om man klipper jevnt og trutt vil man kunne se hvor mye man kan ta, da det lager seg en slags kant der kloen har vokst siden sist. 

Om vinteren har vi i perioder smurt potene med kuldekrem, for at hundene skal slippe å hoppe på tre bein. Vi bruker ikke potesokker og har aldri hatt skader på potene. Skal man ut på lengre turer (over flere dager), er det likevel viktig å pakke med seg potesokker og annet utstyr dersom uhellet skulle være ute.  

 

Øyne

Lundehunder har ofte rennende øyne. Man ser det gjerne når hunden stresser, har vært ute på tur o.l. Vi bruker å stryke lett i øyekroken med håndflaten når vi kjæler med hundene og holder det greit i sjakk med det. Av og til kan en fuktig bomullspad bidra til å løsne væske som har størknet i øyekroken. Vi har aldri opplevd øyebetennelser eller andre plager, og rennende øyne ser ikke ut til å plage hundene nevneverdig.

 

Ører

Ørene tørker vi lett med enden av en håndduk når hundene har badet. Man skal ikke vaske eller styre for mye med ører som er friske. Ørebetennelse vil man lett kunne lukte. 

 

Tenner

En del pusser tennene til hundene. Om dette skal ha effekt, må det gjøres flere ganger i uka. Vi har ikke klart å gjennomføre dette på våre hunder og forsøker å forebygge tannstein ved at hundene får bein og tørrfisk. 

Av og til er det nødvendig med tannstell hos veterinæren. Mange ønsker å unngå dette, på grunn av stress i situasjonen og at hunden må gis beroligende. Dette er likevel nødvendig, da vonde tenner heller ikke er godt for hunden og strider mot dyrevelferd. Vi ser at våre hunder behøver tannstell hvert 2. til 3. år. Vi forsøker å gjøre det sammen med andre ting hos veterinæren, for å begrense belastningen.

 

Ved lus eller andre utøy

I hundemiljøer (treninger, utstillinger, treff) vil det fra tid til annen dukke opp lus. Noen hunder er også uheldige å bli smittet med skabb. Behandlingen gjøres med spot-on preparater, som gis i nakken på hunden, for så å tas opp i blodbanen.

Norsk Lundehund Klubb har på sin hjemmeside en advarsel om bruk av preparatet Ivomec og beslektende produkter på lundehund, da man mistenker at noen lundehunder har blitt syke av dette. Det finnes andre egnede preparater og det er viktig at at behandlende veterinær gjøres oppmerksom på dette.