En frisk rase, med noen helseutfordringer

Elfi på Værøy.

Det finnes mye god informasjon om lundehundens helsetilstand bl.a. i Lundehundboka og på Norsk Lundehund Klubb sin hjemmeside. Vi gjengir noe av dette her (fritt skrevet, tolket og med noen egne tilføyelser) og anbefaler alle med lundehund, eller de som planlegger å skaffe seg lundehund, om å sette seg godt inn i rasen og dens helse. 

 

Helsetilstand

Lundehunden regnes for å være en frisk hunderase, med svært lite sykdom eller helseproblem. Arvelige sykdommer og defekter som kan være problem i andre raser, er ikke kjent hos lundehunden. Det er ikke registrert hofteleddsdysplasi (HD) og albueleddsdysplasi (AD) hos rasen. Patellaluksasjon og øyesykdommer anses heller ikke for å være et problem hos rasen. 

Lundehunden har likevel noen helseutfordringer, som man mener kommer av at alle lundehunder er nært beslektet, med liten genetisk variasjon.

 

Intestinal lymfangiektasi (IL)

IL er en tilstand der lymfesystemene i kroppen og da særlig den delen av lymfesystemet som ligger rundt tarmen, ikke fungerer, slik slik at lymfe lekker ut i tarmen og i omkringliggende vev. Dette kan enten skyldes medfødt unormal utvikling av lymfekarene (primær IL) eller være et resultat av betennelsesreaksjon, svulst m.m. (sekundær IL). 

Når det gjelder årsaken til IL, står man uten sikre holdepunkter. Man mistenker en arvelig faktor, men arvegangen er ukjent. Det er således ikke mulig å forutsi hvilke individer som kan få sykdommen. 

Vanligste symptomer er diaré og oppkast. Det kan også lekke lymfevæske ut i buken og andre hulrom, og akutt hjertesvikt kan oppstå. Eiere som kjenner hundene sine godt, kan også merke nedstemthet og apati som tegn på sykdommen.

Behandling av IL involverer diett, med fettfattig og proteinrik kost. Akuttbehandling krever også medisiner og annen støttende behandling. Mange hunder kan få et godt og langt liv, til tross for IL.

Mage-/tarmproblemer kan også skyldes andre ting enn IL, slik som magesår, magekreft, forgiftning, parasitter eller bare en vanlig forbigående bakterinfeksjon.

 

Hud- pelsproblemer

Innenfor rasen ses av og til hud- og pelsproblemer. Dette kan dreie seg om generelt dårlig pelskvalitet, med eller uten kløe og håravfall, eller flekkvise håravfall. 

En hudsykdom som har vært påvist hos noen lundehunder er pseudopelade. Dette er en immunologisk hudsykdom, som skader hårsekkenes midtdel og gir hårløse flekker med tørr, flakete hud. 

Det spekuleres også i om hud- og pelsproblemer kan ha sammenheng med redusert næringsopptak i tarmen og IL, uten at man kan si dette med sikkerhet. 

 

Kilder: Lundehundboka og hjemmesiden til Norsk Lundehund Klubb