Løpetid hos tispa

Flørt mellom Elfi og Pontiac/Jack (eier er Trygve Vidar Widding).

 

Som tispeeier er det alltid greit å kjenne til hunden sin løpetid. Lundehundens løpetid kan skille seg litt fra andre hunders. Når det er sagt vil det alltid være store individuelle forskjeller, også for den enkelte tispe.

Når man er så heldig å få en lundehundtispe i hus, er det naturlig å tenke avl dersom tispa er frisk og fin. 

 

 

Litt om våre erfaringer

  • Elfi fikk sin første løpetid bare 5,5 mnd gammel. Pass derfor godt på valpen/unghunden. 
  • Ved en "normal" løpetid, vil man kunne se blodflekker og teller dagene med blødning. Fra første dråpe er det lurt å legge på en-to dager, som man garantert har misset.
  • Mange lundehundtisper blør meget sparsomt. Man vil  likevel ofte kunne se utflod og telle dette som dager med blod.
  • Det er lurt å la hunden ligge på et hvitt laken eller lignende når man venter løpetid, for lettere å se når blødningen starter.
  • For å finne ut når tispa har eggløsning kan test-sticks benyttes. Disse skaper mindre stress enn blodprøver hos veterinæren. Få veterinærer er gode på utstryk. Vi har gode erfaringer med bruk av test-sticksene og disse har stemt bra overens med andre prøver. Et tips er å klippe hjørnene på sticksen, da blir de mindre skarpe i kantene.
  • Mange mener at lundehunden står seint i løpet. Vår erfaring er at Elfi står fra ca dag 10 og lar seg pare den påfølgende uka.
  • Elfi har de aller fleste gangene hatt 6 mnd intervaller mellom løpetidene, telt fra 1. dag med blod. En del andre lundehundtisper har lengre intervaller på 7-8 mnd.

 

VIKTIG: Mange opplever at lundehundtisper "jukker" i forkant eller underveis i løpetiden. Dette er viktig å kjenne til og må ikke forveksles med epilepsi eller annen sykdom. Man vet ikke helt hvorfor hundene gjør dette og handlingen ser ikke viljestyrt ut. Som oftest går det over i løpet av noen timer til et døgn. Hos oss skjer denne jukkingen rundt stådagene til Elfi, men det er like vanlig at det skjer en stund før løpetida starter.

 

Paring

Mange erfarer at det kan ta tid å få til en vellykket paring mellom lundehunder. Ønsker man valper bør man derfor starte tidlig og beregne god tid. NKK har gitt dispensasjon til å pare lundehundtisper fra de er 15 mnd gamle (18 mnd for andre raser). Det er lurt å ta kontakt med oppdretter eller andre med erfaring så snart tanken om avl melder seg. Lundehundboka og Norsk Lundehund Klubb sin hjemmeside har også mye god informasjon.