Rasestandard

Elfi

Rasestandard for Norsk Lundehund finnes på NKKs hjemmesider. Norsk Lundehund Klubb har også gitt ut et eget rasekompendium, med kommentarer og bilder (2009). 

 

I teksten nedenfor er det lagt til egne kommentarer. Link til rasestandarden finner du nederst på siden.

 

Eksteriør

Lundehunden er en liten spisshund med skulderhøyde på 32-38 cm. Hannhunder er markert kraftigere enn tispene. Kroppsformen skal være rektangulær slik at hunden er noe lengre enn den er høy. En del lundehunder er større enn rasestandarden tilsier og man hører fra tid til annen at det fra gammelt av fantes ulike størrelser innenfor rasen. Store hunder trenger ikke å få store avkom og omvendt. 

Pelsen har vanligvis brun farge med hvite tegninger. Hårlaget er middels langt med glatt og mørk overpels (dekkhår). Lundehunden har hatt flere farger, men disse regnes for å være tapt. 

 

Anatomiske særtrekk

Lundehundens anatomiske særtrekk gjør den spesielt interessant i bevaringsarbeidet. 

  • Lundehunden skal ha seks tær på alle fire bein. På forlabbene er det fem tre-leddede og en to-leddet tå. Til ekstratærne er det utviklet gode muskelapparat, slik at de får en praktisk funksjon. Lundehundens ekstratær må ikke forveksles med ulveklør som finnes hos en del andre raser.
  • Det ytre øret kan foldes sammen, slik at det indre øret beskyttes mot skitt når hunden arbeider i trange bergganger. En del lundehunder folder øret når de er glade og hilser, det er vind o.l.
  • Hunden har stor bevegelighet ved at skulderleddet er utformet slik at forbeina kan føres rett ut til siden (som armene på et menneske), mens nakkeleddets fleksibilitet gjør at hunden kan bøye hodet bak på ryggen. Denne bevegeligheten ses bl.a når hunden klatrer i bratt terreng og skal komme inn/ut på trange steder.

 

Kilde: www.nkk.no

 


 

Link til rasestandard Norsk Kennel Klub:  

Trykk her